Mahko

(2 ocen bralcev)
Avtor: David Cirici
Ljubljana: Založba Hart, 2018
Št. strani: 119
 
Prevod dela: MOLSA

Opis

Mahko je kuža, ki ljubi vožnjo v kolesarski košarici, od koder opazuje bežeča drevesa in oblake. Rad lovi svojo senco med visečimi rjuhami ali pa teče in grize pedalo Janikinega kolesa. Je srečen hišni ljubljenček, dokler ga vojna grobo ne loči od Janike in Marka, otrok, s katerima si deli dom in ki ga s svojimi bosimi nogami rada žgečkata po trebuhu. Mahko v eksploziji izgubi vse, kar pozna, in ostane brez doma in družine. Ko poskuša preživeti v mestu med ruševinami, odkriva neprijetne stvari: kako je, če ti od lakote kruli v želodcu, če te grizejo bolhe in če te nihče ne pokliče po imenu. Kljub žalostnemu vonju vojne pa Mahko nikoli ne opusti iskanja rahlo začinjenega vonja svoje ljubljene pogrešane Janike. V boju za preživetje se nauči biti ulični pes, divji pes, pes čuvaj in celo cirkuški pes.
Pot ni lahka, vendar Mahko premaga vse ovire, dokler ga njegov ostri voh ne pripelje do njegovih najdražjih.

Knjiga je dopolnjena z vprašanji in nalogami za boljše razumevanje besedila in pogovor o prebranem.

Vsem bralcem želim obilo lepih doživetij ob razvozlavanju bralnih ugank: čudovite živalske zgodbe in bralnih oreščkov na koncu knjige, ki ostrijo bralno zmožnost vsakega med nami.Varno pot po Mahkovih sledeh, prof. dr. Igor Saksida

Dodaj oceno

Ocene bralcev

 • 0300054
  07.02.2020 - 23:03 ·

  Knjiga je bila zalostna. Nakoncu je bila vesela ,ker je pes Mahko našel otroke ,ki so z njim ziveli. Med vojno so starsa otrokov umrla.PrKnjigo priporocam!?

 • 0307958
  28.01.2020 - 19:12 ·

  Je zanimiva pripoved, ki govori o psu Mahku.
  Govori kako Mahko izgubi gospodarico … …A, jo na koncu spet najde.
  Priporočam vam jo.
  Berite, z užitkom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!