Napotki

Za pisanje obnove in ocene knjige

Mladi bralci velikokrat zamenjujejo obnovo in oceno knjige, vendar je pisanje ocene knjige precej drugačen proces od pisanja obnove.
Obnova se osredotoča na vsebino in zgradbo knjige, medtem ko ima ocena čisto drugačno nalogo. Navadno je namen ocene pomagati drugim bralcem pri izboru oz. pri odločanju ali bi knjigo prebrali ali ne. Hkrati pa ocena ponazarja, da ste knjigo tudi sami prebrali.

Kaj je ocena knjige?

Ocene so krajši vpogledi v knjigo in ne njene obnove. Z oceno samo na kratko pokukamo v knjigo, to vsekakor ni obnova celotne zgodbe. Kot prijetne in mamljive vonjave iz kuhinje, ocene knjig vabijo bralce k pokušini celotne knjige. Če »skuhate« dobro oceno knjige lahko vzbudite bralni apetit drugih ljubiteljev knjig. Če vam je bila knjiga všeč, skušajte z dobro oceno sošolce in vrstnike prepričati naj tudi sami knjigo preberejo.

Na kaj moraš misliti pri ocenjevanju z zvezdicami:

Pri svojem ocenjevanju z zvezdicami upoštevaj, kakšna se ti je zdela knjiga v primerjavi s podobnimi knjigami, ki si jih že prebral. Ne primerjaj dolge zgodbe s pesniško zbirko. Takšna primerjava ni upravičena, utemeljena.
Pomembno je imeti v mislih, da ne podajamo petih zvezdic samo najboljši knjigi, ki je bila kdajkoli napisana.

 • 5 zvezdic: Vesel sem, da sem knjigo prebral, zelo mi je bila všeč ( kar ne pomeni, da je to tudi moja najljubša knjiga)
 • 4 zvezdice: Všeč mi je. Vredno jo je bilo prebrati.
 • 3 zvezdice: Knjiga je bila povprečna, ne dobra in ne slaba.
 • 2 zvezdici: Knjiga mi ni bila preveč všeč.
 • 1 zvezdica: Knjiga mi sploh ni bila všeč.

Kako napišeš dobro pisno oceno?

Pri podajanju pisne ocene si skušaj odgovoriti na naslednja vprašanja:

 1. O čem knjiga govori? Ni potrebno, da obnoviš zgodbo v celoti – podaj samo osnovno zamisel, idejo.
 2. Misliš, da bi bila knjiga všeč tudi drugim? Npr. tvojim sošolcem, prijateljem.
 3. Je bila knjiga zabavna ali žalostna?
 4. Si se ob prebranem česa naučil?
 5. Je bila knjiga zanimiva?
 6. Bi si jo morda želel prebrati še enkrat?
 7. Bi si želel prebrati še druge knjige istega avtorja ali druge knjige s podobno temo?
 8. Kaj je bil tvoj najljubši del zgodbe? Kaj je pri knjigi najbolj pritegnilo tvojo pozornost?
 9. So ti bile všeč ilustracije?

Zapomni si, nikoli ne razkrij konca zgodbe! Naj to ostane presenečenje za bodoče bralce.
Pri podajanju mnenja lahko uporabiš tudi krajši citat iz knjige, s katerim ilustriraš bistvo zgodbe.
Svoji oceni dodaj tudi zaključek, da zaokrožiš svoje mnenje. Zaključek je lahko tudi samo ena poved. Npr. Na splošno je knjiga odlična izbira za vse tiste, ki…

Smernice za pisanje obnove

Podatki

Navedi naslov knjige in avtorja. Zakaj si si izbral ravno to knjigo? Se ti je zdel zanimiv naslov ali te je pritegnilo kaj drugega? Opiši razlog odločitve.

Prizorišče

Kje se je zgodba dogajala? V mestu ali na podeželju? Je bil to izmišljen kraj ali resničen? Podaj podroben opis okolja oz. kraja.

Čas

Kdaj se je zgodba dogajala? V sedanjosti, v bližnji preteklosti ali v daljni preteklosti? Je bila morda zgodba postavljena v prihodnost?

Osebe / liki

O kom je zgodba pripovedovala? Ali je v zgodbi nastopal samo en glavni junak ali jih je bilo več? Ko opisuješ osebe, vključi tudi njihova imena in njihov videz.

Zgodba

Kaj se je dogajalo? Ali so se osebe oz. liki v zgodbi soočali s kakšno težavo in jo skušali rešiti? So se osebe v zgodbi morda podale v kakšno pustolovščino? Opiši kaj se je zgodilo na začetku, na sredini in na koncu zgodbe.
Pri tem naj ti bo v pomoč zgornji miselni vzorec:

Tvoje misli

Ti je bila knjiga všeč? Razloži zakaj ti je bila ali zakaj ti ni bila knjiga všeč. Povej kako si se ob branju zgodbe počutil – vesel, žalosten, navdušen. Bi knjigo priporočal tudi svojim prijateljem / sošolcem?

Zaključek

Ko zaključiš s pisanjem obnove, še enkrat pozorno vse preberi in preveri slovnične napake.