Rovka Črkolovka

Maskota Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper

Na Oddelku za mlade bralce imamo od oktobra 2015 novo sostanovalko. To je naša Rovka Črkolovka, ki k nam prihaja iz naravnega rezervata Škocjanski zatok. Tako smo jo poimenovali, zaradi njene skrivnosti.

Vsakič, ko rovka prebere knjigo ali pa poje kakšno črko, zraste za kak milimeter in ker ji je med knjigami zelo všeč, je knjižnica postala njen novi dom. Tam je prebrala že skoraj vse knjige in postala je prava velikanka.

Etruščanska rovka

Rovka Črkolovka prihaja iz naravnega rezervata Škocjanski zatok. Njeno znanstveno ime je Etruščanska rovka. Je najmanjši sesalec na svetu, ki v dolžino skupaj z repom meri največ 4cm, tehta pa le 1,8g.

//www.bralnotekmovanje.si/wp-content/uploads/2023/09/etruscanska-rovka_Lovrenc-Lipej1-1024x704-1.jpg

Rovkina slikanica

v sodelovanju z založbo Škrateljc in Škocjanskim zatokom

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper smo v sodelovanju z založbo Škrateljc in naravnim rezervatom Škocjanski zatoko izdali slikanico z naslovom Rovka Črkolovka, s katero napovedujemo prvo pravljično pot v Mestni občini Koper. K projektu je pristopila tudi Luka Koper, ki bo del pravljične poti sofinancirala.

Prvi korak do realizacije pravljične poti pa je izdaja slikanice, saj je slednja povezovalna nit pravljičnega doživetja za družine, osnovnošolske in vrtčevske skupine. Avtor slikanice je Uroš Grilc, direktor Založbe Škrateljc.