Lučka

(4 ocen bralcev)
Avtor: Annet Schaap
Ljubljana: Založba Sanje, 2019
Št. strani: 292
 
Prevod dela: Lampje

Opis

O skrivnostnem bitju in srboritih piratih. O Admiralovi Črni hiši, za katero se govori, da jo naseljuje pošast, in o prijateljstvu, ki ga naslovna junakinja sklene s skrbničinim sinom, zaznamovanim z drugačnostjo. O Lučki, svetilničarjevi hčerki, ki se vsak večer, ko na zemljo lega mrak, povzpne po enainšestdesetih stopnicah, da bi prižgala luč v svetilniku. O nevihtni noči, ko gre vse po zlu. A predvsem o tem, da si zmožen biti več, kot si si kadarkoli predstavljal, da si lahko.

Posebna odlika romana je način, kako vzpostavi vez z znamenito zgodbo o mali morski deklici. Znano je, kako je morjanka žrtvovala svoj prelepi glas za noge, da bi lahko na kopnem zaživela s princem svojih sanj. Zgodba o Lučki se začenja tam, kjer se ta pravljica konča. Kaj ko bi morska deklica imela sina, ki bi bil pol človek, pol bitje morja? Nitko za nitko Lučka razplete uganko o pošasti in svoji lastni težavni preteklosti.

Otroški roman Lučka, kjer si pravljičnost podaja roko s pustolovsko zgodbo, je dobitnik več prestižnih nizozemskih nagrad za mladinsko književnost.

Dodaj oceno

Ocene bralcev

  • 0312690
    21.03.2024 - 19:56 ·

    Knjiga večini ne bi bila všeč na prvi pogled, saj je dolga. Ta knjiga govori o punci, ki ji je umrla mama. Očetu so jo vzeli, saj jo je “tresknil”. V hiši od admirala, kjer je delala je srečala morskega dečka, ki ga je rešila(Admiral ga ni maral). Najdla sta njegovo teto s katero je srečno odplaval v morje.

  • 0312690
    19.02.2024 - 19:54 ·

    Knjiga govori o deklici, ki je namesto zapitega očeta vžigala luč na svetilniku. Nekega dne je preprosto pozabila kupit vžigalice in ladja je zaradi tega potonila. Morala je služit v Črno hišo, kjer je strašila pošast….Ta pošast pa je postala njen dober prijatelj. Razburljiva zgodba