Spomini na Aleksandra

(11 ocen bralcev)
Izola, Ark, 2010
Št. strani: 141
 
Prevod dela: Le memorie di Alessandro

Opis

O Aleksandru Velikem so pisali številni zgodovinarji, med njimi tudi Plutarh, ki so si prizadevali prikazati njegovo življenje, kolikor je mogoče resnično, zato so iz njegove biografije črtali vse, kar se jim je zdelo izmišljeno in pretirano. Menili so, da je bil Aleksander Veliki človek iz mesa in krvi kot vsak smrtnik, zato naj se ga kot takega tudi spominjamo. Osupljive dosežke makedonske vojske so namesto Aleksandrovi genialnosti raje pripisovali spletu političnih in ekonomskih okoliščin.
 
Na drugi strani pa imamo zgodbe, ki so se ohranile kot ustno izročilo pri Grkih, Arabcih, Turkmencih in Perzijcih. Vsi ti narodi so iz Aleksandra izoblikovali romaneskno osebnost in ga opisovali kot bahača, drugič kot junaka, tretjič kot lahkoživca, četrtič kot lopova itn.
 
Njegovi sovražniki so bili lahko resnični, kot je bil resničen perzijski kralj Darej, ali izmišljeni, kot so bile razne krilate pošasti. Vse do srednjega veka so zgodbe o Aleksandrovih pustolovščinah krožile med ljudmi. Seveda jih je vsak pripovedovalec nekoliko prikrojil….Zato je znameniti zgodovinar Strabon opravičeno pripomnil:
“Vsi, ki so pisali o Aleksandru, so raje dajali prednost fantaziji pred resnico.”
 
In tako je tudi v naši knjigi, v kateri o Aleksandru pripoveduje njegov zvesti glasnik Antigon.

Dodaj oceno

Ocene bralcev

 • 0312689
  21.03.2024 - 19:33 ·

  Knjiga opisuje popotovanje Aleksandra velikega ter njegove bitke. Je zelo zanimiva in poučna. Priporočam jo bralcem, ki imajo radi učenje o zgodovini.

 • 0504381
  07.02.2019 - 18:02 ·

  Ta knjiga mi ni bila všeč, saj je isto kot pri Napoleonovem dvojniku ( ker je isti avtor ) in govori o zgodovini, všeč mi je bilo, ko se je vse razrešilo.

 • 0300102
  14.01.2019 - 20:38 ·

  Knjiga je bila zelo zanimiva. Pripovedovala je o Alleksandrovem zivljenju. Bil je sin makedonskega kralja Filipa in Olimpijade. Nekega dne so kralja Filipa umorili, zato je Aleksander postal makedonski kralj. Iskal je vedno zanimive, strasne jn nevarne pohode. Bil je tudi prvi, ki je spoznal Amazonke. Amazonke so ubile vse moske, ki so se jim priblizali. Aleksandra niso ubili, ker kraljica Amazonk ga je ljubila in se je hotela z njim porociti.

 • 0300793
  02.01.2019 - 13:57 ·

  Moj najljubši predmet je zgodovina. Ko sem dobila to knjigo, sem se kar vrgla na branje. Bilo je, kot da bi vse te pustolovščine doživela. Avtor se je moral zelo potruditi, da je vse dogodke razložil nam, otrokom. V knjigi na koncu vsakega poglavja opiše vse bogove, ki so omenjeni in jih predstavi. To velja tudi za druge stvari, kot kraje. Ta knjiga ti predstavi celotno življenje Aleksandra, mladost in smrt. Priporočam jo vsem, ki jim je všeč zgodovina ali junaki.

 • 0309811
  04.02.2018 - 16:17 ·

  Federico Appel, avtor knjige Spomini na Alexsandra, na zanimiv nacin, je opisal zivljenjein pustolovscinekralja Makedonije. Spomini so pripovedovali o njegovih vojnah, o grski kulturi, o mitologiji, o njegovi druzini in prijateljih. Najvec so mi bili vsec cudezi, ki so se dogajali med njegovimi pustolovscinami. Alexsander Veliki je bil dober pripovedovalec. Knjiga mi je bila vsec, prebrala sem jo z veseljem.

 • 0309814
  15.01.2018 - 19:47 ·

  Knjiga je bila vcasih zanimiva, ampak tudi dolgocasna, ker dogodki so predolgi. Bi prepricala sosolca ali sosolko, da bi knjigo prebral, ker so zelo zanimive Aleksandrove pustolovscine in se letos ucimo o njem pri pouku zgodovine. Knjiga pripoveduje o zgodovini kralja Aleksandra. Vcasih je dolgocasna, ker nekateri dogodki so zalostni.

 • 0309817
  14.12.2017 - 17:57 ·

  Knjiga mi je bila všeč, ker pripoveduje o zelo važnem zgodovinskem kralju Aleksandru. Zanimiva je tudi, ker podrobno opisuje zgodovino Makedoncev, Grkov, Perzijcev in malo manj ostala ljudstva (Feničanske, Egipčane in druge).