Pošastna varuška

(12 ocen bralcev)
Narodnost: finska književnost
Ljubljana: Mladinska knjiga, 2017
Št. strani: 325
 
Prevod dela: Mörkövahti
 

Opis

Mama treh otrok dobi vabilo na brezplačne počitnice. Oče je na službeni poti, a ker ponudba vključuje tudi varuško, se le odloči, da jo sprejme. Varuška je precej nenavadna: ogromna gozdna pošast! Videti je neškodljiva in prijazna. Kmalu pa otroci ugotovijo, da so mame večine vrstnikov v njihovem kraju dobile prav tako vabilo in da so doma sami z gozdnimi pošastmi. Te se vedejo vedno bolj nenavadno, zato otroci združijo moči in poskušajo razvozlati vznemirljivo skrivnost o kosmatih stvorih …

 

Dodaj oceno

Ocene bralcev

 • 0312672
  19.03.2024 - 19:42 ·

  Pošastna varuška je zgodba o kosmati pošasti, ki je pravo nasprotje tega, kar bi od varuške pričakovali: kuha vedno ene in iste jedi, smrdi, je umazana, ne govori, bolj kot da ona pazi na otroke, morajo otroci paziti nanjo. Izkaže se, da je tudi umazana pošastna varuška potrebna pomoči, da se lahko vrne v svet, iz katerega je prišla. V ta čarobni svet pa jo lahko spravi samo Mia, ki ima dovolj otroške domišljije in sposobnosti razmišljanja izven okvirjev .Mia je edina, ki se lahko pogovarja s kopalnim plaščem, nekakšnim nevidnim prijateljem in na koncu zgodbe tudi sama odide h kosmati varuški Graku. Nenavadna zgodba mi je bila všeč, ker me je stalno silila k branju.

 • 0103626
  08.11.2018 - 16:28 ·

  Knjiga Pošastna varuška se mi je zdela posebna.Nikoli nisem imela doma varuške še manj ma gozdno pošast.Knjiga govori o družinici Hojnik,bila je mama,oče in Hana,največja sestra(in zelo tekmovalna),Karlo “naj” pametnejši brat in mala sestrica Mia,ki govri z njenim kopalnim plaščem,kar to zelooooo moti brata in sestro,se mi ne zdi prav zeloooo normalno.
  Oče ali kot v knjigi naveden “Nevidni glas” je bil zmeraj na delavnih potovanjih in mama je bila vedno z otroci,ko nenadoma zmaga na srečolovu za potovanje na Laponsko.Za otroke pa naj bi poskrbela varuška.Na dan,ko je morala mama odpotovati je prišlo pismo z vozovnicami in v pismu je pisalo tudi o varuški.Varuška je precej nenavadna:ogromna gozdna pošast!Videti je neškodljiva in prijazna.Toda kuha vedno iste jedi,kar to jih ne moti.Pošast razkrije Miji njegovo ime;Grak.Hana se je spraševala če njihovi sosedi imajo pošast,ko ona gre pogledati ji ne odprejo takoj vrata,toda na koncu pa le odprejo.Imela je prav,imeli so pošast.Zato se zdužijo v skupino.Ko oni izvejo,da ostali njihovih prijateljev imajo gozdno pošast se odločijo,da naredijo skupno srečanje.Grak potrebuje pomoč,da se vrne v njegov svet,in kot se izkaže mu lahko le mala Mia pomaga.Knjiga mi je bila všeč,ker domišljiske zgodbe so najlepše zgodbe in upam,da vam bo tudi vam všeč ta knjiga.

 • 0309111
  01.02.2018 - 19:32 ·

  POŠASTNA VARUŠKA zelo zanimiva in lepa knjiga nesmem vam veliko odkrivati a govori o otrocih ki živijo z mamo in očetom, mama dobi nagrado oče je na službeni poti.Vpaketu je varuska ma kakšna varuška grozna . NI ČUDNO DA JE ZASTONJ. ma dobro gremo naprej . Varuška ne čuva otroke , otroci čuvajo več varuško.Varuska je Mary Poppins , ki vsakič kuha iste jedi ubistvu je naj naj naj naj slabša varuška vseh časov.Ubistvu je bosast. Od otrok mi je najbolj usec Mia . Knjiga ima 325 strani in malo daljša je od ostalih vrjrmitr mi vredno je . Knjiga je zelo lepa in kdor ima ra bosacti in varuske skupaj mu bo ušeč.Otroci končajo v jami in zdaj vam nesmem naprej povedati preberite knjigo in ugotovite.

 • 0309708
  07.01.2018 - 16:52 ·

  Knjiga mi je bila vsec mi je bila ker so nakoncu posasti vrnili domov sicer je debela a zanimiva. Vam jo priporocam

 • 0309555
  04.11.2017 - 15:08 ·

  Pošastna varuška je zgodba o kosmati Mary Poppins, ki je pravo nasprotje tega, kar bi od varuške pričakovali: kuha vedno ene in iste jedi, smrdi, je umazana, ne govori, bolj kot da ona pazi na otroke, morajo otroci paziti nanjo. Prav ta »anti-varuška« pa podobno kot Mary Poppins rešuje travme sodobne družine. Te travme so po mojem mnenju: preobremenjena mati, ki sama skrbi za otroke in odsotni oče, z ironičnim nadimkom Nevidni glas, ki zamuja odraščanje svojih otrok, oz. jih sploh ne pozna. Izkaže se, da je tudi umazana pošastna varuška potrebna pomoči, da se lahko vrne v svet, iz katerega je prišla. V ta čarobni svet pa jo lahko spravi samo Mia, ki ima dovolj otroške domišljije in sposobnosti razmišljanja izven okvirjev. Mia je edina, ki se lahko pogovarja s kopalnim plaščem, nekakšnim nadomestkom za očeta in na koncu zgodbe tudi sama odide h kosmati varuški oz. varuhu Graku. Grak je najbrž za Mio bolj izpolnil vlogo starša kot njeni biološki starši. Nenavadna zgodba mi je bila všeč, ker me je kot bralko nagovorila, da sem razmišljala o vseh teh vprašanjih.