Ribolov je vrsta lova, pri katerem uporabljajo različne priprave za lovljenje rib, rakov, mehkužcev in raznih drugih morskih nevretenčarjev. Arheološke najdbe pričajo, da je ribolov pomemben vir prehrane že od pradavnine. Prve najdbe ribiških priprav so stare okoli 10.000 let. Tudi ostanki ribjih kosti in stenske slike v jamah pričajo, kako pomemben vir prehrane so bile ribe v zgodovine.

V zadnjih 200 letih je ribištvo v Sloveniji napredovalo. Z večjimi ladjami in boljšo opremo so nalovili več rib. Zaradi tega se v začetku 20. stoletja v Izoli ustanovi ribiška industrija. Prva trgovina za predelavo rib se imenu Argo in ker je bilo rib dovolj, so ustanovili tudi ribiško floto. Tovarna za predelavo rib se je imenovala Ampela (sedanji Delamaris). Sredi 20. stoletja se je Izola ponašala z ribiško floto s 27 ribiškimi ladjami in še enkrat toliko ribiškimi čolni. V tistem času je flota lovila po celem Jadranskem morju. Ladje so imele takrat najsodobnejšo opremo za lovljenje. Ker je bila flota odvisna od vzdrževanja le-te, so v tistem času v Izoli ustanovili podjetje Riba, kjer so bili zaposleni ladijski mizarji, električarji, strojniki, mehaniki in izdelovalci mrež.

Po razpadu države Jugoslavije in naši osamosvojitvi je bilo lovljenje rib močno okrnjeno, saj je Slovenija izgubila večji del območja za lovljenje rib. Posledica je bila zmanjševanje ribiške flote in števila delavcev v Ribi ter Delamarisu.

Če te zanima več o ribištvu in današnjem položaju ribičev, klikni tukaj.